Mohsin Amdaouech, Netherlands

“Ik leef sinds maart 2015 een droom. Een droom die ‘mijn wereldreis’ heet.”

Vader&zoon

 Vader & Zoon in Iran
 

Over genieten gesproken, wat heb ik toch genoten van mijn tijd met mijn vader en mijn reis door Iran. De gesprekken over zijn leven, zijn enthousiaste ontmoetingen met wildvreemden, zijn kalme en relaxte houding vond ik geweldig. Ik merkte dat mijn vader heel meegaand was, precies wat je van een echte wereldreiziger zou verwachten. Voordat we onze reis begonnen, was ik heel erg benieuwd hoe het daar zou zijn. Maar alles voelde zo natuurlijk aan. We hadden vanaf minuut één al een klik. Hij was gewoon lekker in de ‘go with the flow’ houding, en dit zelfs op zijn leeftijd. We hadden vooraf niks geboekt of gepland. Als we samen naar een andere stad reisden, hadden we nog geen accommodatie geboekt en wisten we ook nog niet wat we precies konden doen. “Waarom nu al boeken?” “ er kan van alles gebeuren” zei mij vader, precies wat ik ook altijd dacht. Op het busstation vroegen we dan aan een taxichauffeur om ons naar een “cheap cheap” hotel te brengen waar mijn vader en ik als een ijzersterk team samenwerkten net als Will Smith en Martin Lawrence in de film Bad Boys. We deden er alles aan om de beste deal eruit te halen. Ondanks de taalbarrière waren wij in staat om voor een marktconforme prijs te krijgen waar wij over onderhandelden.

Dat mijn vader niet meer de jongste meer is, merkte ik ook. We lastten veel rustmomenten in wanneer we urenlang door een stad aan het lopen waren. Hij heeft namelijk al jaren last van zijn heupen, maar desondanks hebben wij de afgelopen weken echt tientallen kilometers gelopen. Na een dagje rondgelopen te hebben, gingen we rond een uurtje of negen naar huis omdat we back off waren.

Waar ik nu heel erg stil bij sta, is in hoeverre we tijd spenderen met onze ouders. We zien ze thuis en zo nu en dan doen we wat leuks met ze. Ik waardeer de tijd met mijn ouders nu nog meer. Ik heb intens genoten van de 432 uur die ik met mijn vader op pad was. Het is een reis die voor mij de boeken in gaat als één van mijn mooiste reizen die ik heb gemaakt of ooit zal meemaken.

IndiaFOS


India

Tijdens zijn wereldreis bezocht Mohsin de wondere wereld van India en schreef hier het volgende over op zijn online blog:

We doen het allemaal weleens. Je komt aan in een stad en je hangt meteen de toerist uit. Er worden Snapchat, Instagram en Facebook foto’s geschoten van allerlei bezienswaardigheden, waaronder tempels en Boeddha beelden. Je gebruikt de hashtags #boeddha #temple #traveling en je foto is gedeeld… Herkenbaar?

Maar wie was Boeddha en wat weten we er eigenlijk over? Tijdens mijn reizen krijg ik wel het één en ander mee. Soms zie je een dikke en soms een dunne Boeddha. Over de hele wereld zijn er ongeveer 400 miljoen boeddhisten. In India tref je behalve het Hindoeïsme ook Boeddhisme. Wel meer in het noorden dan in het zuiden waar ik nu zit. Boeddhisten geloven dat je gelukkig bent als je jezelf dwingt om niet jaloers of hebberig te zijn en als je echt probeert om iedereen aardig te vinden. In deze tijd letten wij mensen zoveel op elkaar in plaats van op ons zelf. We hebben allemaal een mening op een dienblad klaarliggen en kijken altijd naar iemand die het net wat beter heeft. Ik betrap mijzelf er soms ook op hoor.

Wist je dat uit onderzoek gebleken is dat één op de drie Nederlandse huishoudens een Boeddhabeeld thuis heeft? Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik echt van “wow dit had ik nooit gedacht!”. Het is belangrijk om de achterliggende gedachten van een persoon, groep, beweging, of godsdienst te weten. Wederzijds begrip en een open blik, daar gaat het om.

Taj Mahal

Liefde en de Taj Mahal

Liefde is alles en uit liefde doe je alles – het verhaal van de Taj Mahal.

“Hey Mohsin, ik wil iets speciaals doen voor mijn vriend of vriendin. Zou jij op een blaadje het volgende kunnen schrijven en er een foto van kunnen maken – Dear (naam), (meisjesnaam)’s love for you is so strong that it has reached India ect ect.”

Deze allernieuwste hype om je geliefde even te verwennen met de allermooiste woorden, heb ik de afgelopen dagen zeker van 25 mensen een berichtje ontvangen via Instagram, Snapchat en Facebook. Over liefde gesproken, als wereldreiziger kom ik op de meest romantische plekken ter wereld en daarom deel ik dit verhaal van de Taj Mahal met jullie.

Dit prachtige wereldwonder is gebouwd door keizer Shah Jahan uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz. Na 17 jaar huwelijk overleed zijn vrouw bij de geboorte van hun 15e kind. Op haar sterfbed beloofde hij haar om het mooiste bouwwerk ter wereld voor haar te laten bouwen. Er wordt ook gezegd dat hij na twee jaar rouwen zijn geestestoestand langzaam begon te verliezen. Om zijn liefde voor haar te laten zien, besloot hij een eerbetoon voor haar te bouwen. Zo’n 20.000 mensen werkten tientallen jaren dag en nacht aan deze prachtige graftombe.

Nadat de witte Taj Mahal af was, werd besloten om ook een zwarte Taj Mahal voor zichzelf te bouwen tegenover het oorspronkelijke gebouw waar zijn vrouw was begraven. Op deze manier wilde hij zijn liefde voor haar wederom benadrukken.

Van dat laatste is nooit wat gekomen. Er gebeurde namelijk iets wat niemand had verwacht. Hij werd van zijn functie als keizer afgezet door zijn eigen zoon, die hem vervolgens had opgesloten in een cel met slechts één raam met uitzicht op De Taj Mahal waar zijn liefde was begraven. In 1666 overleed Shah Jahan eenzaam in zijn cel.

Het mooie hiervan is dat liefde voor altijd is en de dood een liefdevol huwelijk niet scheidt. En dat hoort ook de juiste betekenis van het huwelijk te zijn. Een verbintenis die je niet kunt verbreken. Ik ben blij dat ik dit liefdesverhaal van dichtbij heb kunnen meemaken en wens jullie allemaal een Taj Mahal vol liefde en geluk toe.

© Mohsin Amdaouech

Go to shop